Alegerea scaunelor pentru restaurant va dicta succesul locației tale, așadar nu trebuie să fie precum o tragere la sorți. Scaunele din local influențează decisiv fluxul de clienți, fiind importante atât pentru decorul general al spațiului, cât și pentru confortul și starea de bine a clienților tăi.
În urma experienței acumulate, am observat un fenomen curios. Multe restaurante investesc un buget ridicat în renovări, dar nu și în scaune sau mobilier, în general. Un lucru greșit pentru afacere în sine, fiindcă scaunele sunt, practic, cele mai importante piese de mobilier din restaurante. Când clienții vin în restaurant, înainte de toate, intră în contact direct cu scaunele și petrec cel mai mult timp așezați.
Am clarificat cât de importante sunt scaunele pentru restaurant tău, dar cum le alegi pe cele potrivite? Am alcătuit noi o listă cu elementele importante pe care să le iei în calcul.
1. Confortul completează bunul gust
Dacă îți dorești un restaurant rafinat, alege scaune solide, care să aibă forme sinuoase, ce urmăresc linia corpului, încât să sugereze o siestă prelungită. Structura acestor scaune poate fi din lemn sau metal, însă indicat este să fie tapițate cu materiale moi și confortabile. Scaunele noastre sunt dotate cu burete de densitate mare, care asigură rezistență și confort optim.
Reține că un scaun confortabil îți va ține clientul la masă și poate îi va inspira să comande și un desert sau o altă băutură. Un scaun rigid și instabil îl va face să nu se mai întoarcă în restaurant niciodată. Oamenii calcă pragul unui restaurant nu doar pentru a mânca, cât și pentru a discuta și a se relaxa într-o ambianță plăcută.
Secretul unei cine rafinate și o ședere prelungită constă în scaune elegante, din lemn sau metal, prevăzute cu accesorii care asigură confortul. Există o gamă numeroasă de materiale textile și nuanțe din care poți alege, care asigură estetică și confort scaunelor de restaurant.
2. Materiale rezistente la pete
Fiindcă domeniul HoReCa implică inevitabil pete de mâncare, ai mare grijă când alegi scaunele tapițate cu materiale textile.Tapițeria scaunelor trebuie să se poată curăță ușor și să nu se păteze, fiindcă orice mică urmă de murdărie va crea o imagine de nedorit restaurantului.
Chiar dacă acest tip de materiale necesită o investiție mai mare, pe termen lung sunt cea mai pretabilă variantă, deoarece sunt extrem de rezistente la uzură și la pete, se curăță rapid, întreținerea scaunelor nefiind un proces costisitor.
Zucca City Bistro, Cluj-Napoca
3. Suprapunerea și depozitarea scaunelor
Pentru că orice restaurant are un proces de curățenie zilnică, înseamnă că scaunele vor trebui mutate și așezate la loc. Trebuie luat în calcul spațiul de depozitare avut, dacă scaunele se pot suprapune și cât de ușoare sunt pentru a fi mutate. Cea mai practică soluție ar fi amplasarea unor scaune superpozabile, care permit utilizarea spațiului în totalitate.
Meda S STK
4. Scaune HoReCa sau scaune pentru acasă?
Dacă dorești calitate, atunci scaune HoReCa fără dar și poate. Acestea sunt create special pentru utilizare intensă, fiind rezistente la uzură.
Bineînțeles, este decizia ta dacă dorești să mobilezi cu scaune rezidențiale, însă trebuie să fii conștient că îți asumi niște riscuri. Scaunele neprofesionale se vor rupe, desprinde sau uza considerabil mai repede, nefiind o investiție bună.
5. Ține cont de spațiul pe care îl ai disponibil
Chiar dacă ai un restaurant micuț și trebuie să amplasezi scaune de dimensiuni mai reduse, încearcă să păstrezi nivelul de confort.
În principiu, un scaun trebuie să aibă distanță de aproximativ 45 de cm de masă și alți 45 cm în spate, pentru spațiu de mișcare. Dacă spațiul este redus, asigură-te că picioarele din spate ale scaunului nu depășesc linia spătarului.
Pentru spații mai largi, ai o gamă întreagă din care poți alege.
Marty Platinia Center, Cluj-Napoca
Acestea fiind spuse, scaunele pe care clienții tăi se așează influențează revenirea clientului în restaurant, fiind elementele cu care intră pentru prima dată în contact.